Marianne Kundert
Eläintenkouluttaja, koirahieroja
Kiinnostukseni eläimen ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen ja sen kehittämiseen on peräisin käytännön hoitotyöstä, jota olen tehnyt useammissa työympäristöissä erilaisten eläinlajien kanssa viimeisen 10-vuoden ajan. Olen hoito- ja koulutustyön kautta syventynyt eri lajien erilaisiin käyttäytymiseen ja sitä kautta kehittänyt yksilöllisen tavan ohjata ja opettaa ihmisiä sekä eläimiä. Suurin intohimoni ja visioni on eläintenkouluttajana auttaa ihmisiä kehittymään paremmiksi eläintenomistajiksi ja -hoitajiksi. Minulla on suuri into oppia jatkuvasti lisää eläinten sekä ihmisten erilaisista oppimistavoista ja sitä kautta kehittää monipuolisesti taitojani kouluttajana.

Koulutustyössäni hyödynnän aina käyttäytymistieteessä tutkitun oppimisteorian tietoa. Oli ympäristö, tilanne, toiminta tai eläinlaji mikä tahansa, ratkaiseva tekijä on saada selkeys käytännön tekemiseen, aitoa ymmärrystä puolin ja toisin, sekä sitä kautta löytää yhteinen kieli eläimen ja ihmisen välille. Toimin ikään kuin tulkkina eläimen ja omistajan välillä, jotta saadaan rakennettua vahvaa tiimityötä ja sujuvuutta yhdessä tekemiseen. On tärkeää ymmärtää eläimen luontaisia käyttäytymistarpeita, ja siten oppia toimimaan eettisemmin ja turvallisemmin eläinten kanssa.

Eläinalan opintaipaleeni lähti liikkeelle noin 10-vuotta sitten Kainuussa maatalouspuolen tuotantoeläintenhoitajan opinnoista. Tein harjoitteluja myös pieneläinpuolella eläinklinikalla ja eläinkaupassa. Seuraavaksi opiskelin eläinhoitolanpitäjän opinnot, joissa syvennyin hoitoloiden, kenneleiden ja löytöeläinpuolen työympäristöihin. Tein harjoitteluja myös ulkomailla, mistä sain uutta tärkeää perspektiiviä eläinalalla työskentelyyn. Tästä koulutuksesta valmistuin (KAO:lla) 2014.Seuraavaksi lähdin vuoden tauon jälkeen opiskelemaan Helsingin Amiedulle eläintenhoitajan ammattitutkintoa, johon suoritin kaksi osaamisalaa samalla kertaa. Valmistuin keväällä 2017 eläintenkouluttajaksi ja koirahierojaksi. Eläintenkouluttaminen, käyttäytyminen sekä oppimisen psykologia kiinnosti minua syystä, että halusin kehittää työskentelyäni eläinten parissa yhä sujuvammaksi, eettisemmäksi ja turvallisemmaksi. Koirahierojaksi olin halunnut jo pikkutytöstä saakka ja nyt minulla oli mahdollisuus suorittaa opinnot kätevästi yhdellä kertaa!

Koirahierojana toimintatapani lihashuoltotyössä on huomioida hoitotilanne ennen kaikkea koiraa opettavana tilanteena. Positiivisen fiiliksen kautta käsittelyyn kouluttaminen tulee aina hierontatyöni ohessa (koirien ei siis tarvitse osata paikkamakuuta tai niitä ei pakoteta pysymään makuullaan). Koira voi maahan pakotettuna tuntea suurta stressiä sekä pelkoa, joka taas opettaa koiraa pelkäämään käsittelyä entistä enemmän! Tämä ei ole paras lähtökohta koiran kehonhuollolle. Tästä syystä hierontahoitotyössäni yhdistän tarvittaessa kouluttamisen sekä hieronnan samaan kertaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hierontahoito toteutetaan koiran ehdoilla vastaehdollistamisen, kohdekoulutuksen tai asteittaisen siedättämisen kautta. Useimmat koira-asiakkaistani ovat arkoja, käsittelyyn tottumattomia tai ihmisiä pelkääviä koiria. Näitä olen hoitanut erittäin hyvin tuloksin. Niiden käsittelypelko sekä varautuneisuus ihmisiä kohtaan ovat selkeästi vähentyneet.

Koirahierojan työssäni silmäilen erityisesti mm. kipukäytöstä. Fyysiset liikkeet, liikeradat sekä koiran kehon käyttö, kertovat paljon koiran lihaksiston hyvinvoinnista. Hieronnan ja venyttelyiden avulla pyritään hoitamaan yksilöllisesti koiran keho kuntoon, aina yhteistyössä muiden eläinalan osaajien kuten fysioterapeutin, osteopaatin, eläinlääkärin sekä muiden ammattilaisten kanssa. Yhdistän siis työssäni osaamistani ammattitutkinnon suorittaneena eläintenkouluttajana, koirahierojana, sekä harrastukseni puolelta koiran fysiikan ja juoksutekniikan tuntijana. Koiran fysiikan ja lihaksiston kehittäminen, motoriset taidot sekä kuntoharjoittelu ovat intohimoni ja näissä asioissa opastan asiakkaita erittäin mielelläni!

Perheeseeni kuuluu kaksi sekarotuista koiravanhusta. Ne on rekisteröity seiskarinkoirien rotukantaan, mutta geneettisesti 12-vuotias narttukoirani edustaa porokoiran/jämtlanninpystykorvan sekoitusta ja 10-vuotias urokseni taas on bordercollien/karjalankarhukoiran sekoitus. He viettävät aktiivisia mutta leppoisia eläkepäiviä ja toimivat pääasiassa sohvakoirina ja pedin lämmikkeenä.

Harrastuslajejani ovat koirajuoksu ja valjakkoharrastus. Aloitimme koirajuoksun eli canicross harrastuksen narttukoirani kanssa noin 7-vuotta sitten. Kilpailin harrastajaluokissa ajatuksena kerätä lähinnä kisakokemusta ja treenata kunnonkohottamismielessä. Mummokoirani vanhetessa koirajuoksu harrastuksena jäi vähemmälle, ja juokseminen on jatkunut lähinnä koirien yleiskuntoa ylläpitävänä. Vetolajin parissa olen ollut mm. safarikoirakennelissä työskennellessä eri ikäisten safarikoirien kanssa. Opintojen aikaan suoritin yhden työharjoittelujakson Riitta Kempen opeissa hänen sprinttikoirakennelissään, jossa pääsin perehtymään pintaa syvemmin urheilukoiran valmentamiseen sekä ruokintaan. Valjakkoharrastuksessa kipinän lajiin antaa sen monipuolisuus ja hauskuus! Olen kenneltyön lisäksi kouluttanut mm. nuoria koiria vetämiseen. Lajissa eniten kiehtoo koirien fysiikan kehittäminen sekä kuntoilu koiran kanssa. Koirahierojana sekä urheilijana pidän siitä, että tätä lajia voi koirien kanssa harrastaa joko ihan kevyesti kuntoilumielessä tai jopa tavoitteellisesti kilpaurheiluna. Se on laji, jota kerran kokeillessaan jää taatusti koukkuun!

Suorat yhteystiedot:
marianne@operantti.fi tai puhelimitse 040 844 1861
Tällä hetkellä ei alkavia kursseja.


Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme sitoudut käyttämään evästeitä.