Iina Valkeajärvi
Eläintenkouluttaja AT, eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonta EAT ja työ- ja kilpailueläinten kouluttaminen EAT

Hei, olen Iina. Minulla on koira-alalle oma toiminimi Canibus, mikä tarkoittaa latinaksi koiria, sillä koirat ovat aina kuuluneet vahvasti elämääni. Olen myös Eläinpalvelu Operantti Oy:n osakas. Harrastukseni ja työhistoriani liittyvät eläimiin. Olen aiemmin työskennellyt eläinkaupoissa ja -tarvikeliikkeessä, sekä koirakenneleissä ja koirahoitoloissa. Vuonna 2022 sain olla mukana harjoittelijana Jyväskylän yliopiston koirien ja omistajien vuorovaikutuksen tutkimuksessa.

Olen aina ollut koiraihminen: keräsin jo pikkutyttönä koirakirjoja ja ulkoilutin naapuruston koiria. Perheemme kaupunkiin muuton vuoksi mummolaan jäänyt sekarotuinen koiramme oli minulle hyvin tärkeä kaveri. Ensimmäisen ikioman koiran, leonberginkoira Ronjan, hankin vuonna 1992, mistä alkoi aktiivinen koiraharrastukseni. Harrastuskavereinani on ollut neljä leonberginkoiraa, neljä pyreneittenmastiffia ja kolme suomenlapinkoiraa lajeina puolestaan näyttelyistä pk-lajeihin, agilitysta tokoon ja moneen muuhun.

Olen toiminut useissa koirayhdistyksissä toimihenkilönä vastuualueiden vaihdeltua tottelevaisuuskoulutuksesta jalostusasioihin. Olen harrastanut aiemmin ratsastusta ja puuhastellut monipuolisesti erilaisten eläinten kanssa. Koirien lisäksi minulla on ollut monenlaisia eläimiä, tällä hetkellä kuusi kanaa, joiden kanssa harrastelen tietenkin koulutusjuttuja. Lisäksi pyrin kehittämään kouluttajan taitojani kouluttamalla erilajisia eläimiä.

Nykyään harrastan koirieni kanssa lähinnä noseworkia. Hajulajien harrastukseni lähti liikkeelle esine-etsinnästä, jota harrastin toipilaskoirieni kanssa. Raskaat hypyt tai liikkeiden vaihdokset täytyi unohtaa, mutta metsässä nuuskuttelu sopi koirilleni loistavasti. Nosework löytyi samaa kautta vuonna 2015:  toipilaskoiran virikkeestä. Hajulajeissa minua viehättää koiran lukeminen ja kommunikaatio. Kerrankin ihminen pysähtyy kuuntelemaan koiraa, eikä vain anna käskyjä tai ohjeita mitä tehdä. Tavoitteenani koirien kanssa työskentelyssä on koirien ainutlaatuisten vahvuuksien löytäminen ja merkityksellinen yhdessä tekeminen. Koira ei ole harrastusväline, vaan se on ystävä. Lisäksi näen hajulajeissa suuren virikkellistävän arvon monille koirille, joilta syystä tai toisesta muut harrastukset ovat karsiutuneet pois.

Harrastusten myötä päädyin eläintenkoulutusalalle.

  • Suoritin eläintenkouluttajan ammattitutkinnon syksyllä 2019
  • Erikoisammattitutkinnon koirien ongelmakäytöksiin ja käytösneuvontaan tammikuussa 2022
  • Erikoisammattitutkinnon työ- ja kilpailueläinten kouluttaminen ja hyvinvointi päälajina nosework marraskuussa 2022.
Innokkaana opiskelijana olen lisäksi suorittanut monia kotimaisia sekä ulkomaisia koiran käyttäytymiseen, hyvinvointiin ja kouluttamiseen liittyviä kursseja. Olen mm. käynyt Kennelliiton TOKO-ohjaajakurssin 2001, - kasvattajakurssin 2007, -jalostusneuvojakursseja 2017-2018, NWF:n nosework -ohjaajakurssin 2018, Brian Haren Dog Emotion and Cognition- kurssin 2019, Jaana Pohjolan Tyytyväinen koira, onnellinen omistaja ammattilaisille -kurssin 2020, Kompassin Dobo -ohjaajakurssin 2020, Vainuvoiman ja Scentren Hajutyökouluttajakurssin 2021, sekä Illisin eläintenkoulutuskursseja vuosina 2019-2021.

Ensimmäiseltä ammatiltani olen tradenomi ja työskentelin yrityselämässä reilun 10 vuotta. Opiskelen mielenkiinnosta psykologiaa ja aikuiskasvatustiedettä Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Erityisesti neuro-, kognitio- ja positiivinen psykologia kiinnostavat yksilön kokemuksen ja hyvinvoinnin ymmärtämiseksi. Haluan kehittää itseäni kannustajana ja kouluttajana, joka poimii hyviä juttuja koirakon tekemisestä ja lähtee rakentamaan niiden varaan tietä kohti tavoitteita .

Eläinten käytösneuvonnan tiimoilta tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: iina@operantti.fi 


helmikuu
maaliskuu

Palvelut

Pikainen jatkokäynti 20min.
Tutustumiskäynti 20min.
Yksityisohjaus AT / EAT koirakko
Aloitus etäohjauksena 30min
Yksityisohjaus 50min.
Yksityisohjaus 30min.
Kotikäynnit ja etäohjaukset