Koiran kokemuksen huomioiva turkinhuolto

Operantilla on koirapesula, jossa opetetaan koiria turkinhuoltoon, sekä toteutetaan koiraystävällistä turkinhuoltoa kotikoirille. Palveluita tuottavat koirien elekieleen ja kouluttamiseen perehtyneet kouluttajat. Hoitotilanteessa arvioidaan koiran akuutti hoidontarve ja jatkokouluttamisen vaiheet.

Moni koira jännittää turkinhuoltoa. Erityisesti vieraan ihmisen tekemä trimmaus tai pohjavillapesu voi olla koiralle pelottava kokemus. Hoitoa jännittävä koira jähmettyy paikoilleen, yrittää paeta tilanteesta tai muristen ja näykkien kertoa tilanteen sietämättömyydestä. Vastusteleva koira ei tietentahtoen hankaloi tai yritä hallita turkinhoitajaa, vaan se reagoi, koska tilanne käy sille ylivoimaisen vaikeaksi. Koira voi jostakin syystä pelätä tilanteessa tai muuten kokea turkinhoitotilanteen epämukavaksi, jolloin se ei kykene tai halua tehdä yhteistyötä. Nämä ovat koulutuksellisia asioita. Meidän tehtävämme on poistaa pelkoa ja epämukavuutta tai rakentaa hoitotilanne koiralle kannattavaksi.

Jokainen koira on ansainnut rentoja hoitotilanteita, sillä turkinhuolto vaikuttaa mm. koiran suhtautumiseen vieraisiin ihmisiin. Turkinhoitoon perehtyneet kouluttajamme tarjoavat koiraystävällisiä turkinhoitopalveluita, joissa hoitotilanteet toteutetaan koiran stressieleitä tarkkaillen ja hoitoa tarvittaessa tauottaen. Laaja ammattiosaamisemme on painottunut eläinten hyvinvoinnin ymmärtämiseen, käyttäytymishaasteiden ratkomiseen sekä eleiden ja viestinnän tunnistamiseen. Turkinhuolto toteutetaan Operantin arvojen mukaisesti pelkoa ja kipua tuottamatta. Tämän vuoksi koiran sietorajan tarkkailu on aina etusijalla, ja hoito toteutetaan tarvittaessa useampaan hoitokertaan jaksottaen.

Turkinhoitopalveluissamme on mahdollista suunnitella ja toteuttaa käsittelytoimiin siedättämistä, sekä omaehtoisten hoitotoimien ja starttinappuloiden kouluttamista. Omaehtoinen käsittely on jo laajasti käytössä eläintarhoissa ja suurten eläinten käsittelyssä, ja sen kiistattomien etujensa vuoksi se on levinnyt myös koiraharrastajien keskuuteen. Operantilta löytyy useita omaehtoiseen käsittelyyn erikoistunutta kouluttajaa, joiden avustuksella pääsette omaehtoisen käsittelyn alkuun.

Ammattilaisiltamme voit myös kysyä apua ja neuvoa akuuttiin tilanteeseen koiran terveyttä haittaavien takkujen poistosta, turkin alasajosta tai muista  koiran hyvinvoinnille välttämättömistä hoitotoimista. Toisinaan tilanne on niin hankala, että hoidon alku on tehtävä eläinlääkärillä rauhoituksessa. Kaiken kaikkiaan olemme tukenasi silloinkin, kun hoitotoimet eivät vielä suju.


Iina Valkeajärvi,
Eläintenkouluttaja AT
Eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonta EAT
Työ- ja kilpailueläinten kouluttaminen EAT

Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme hyväksyt evästeet.