elaintenkouluttaja
ammattitutkinto
erikoisammattitutkinto
blogi
artikkeli
koirankouluttaja
kouluttajat
koulutusohjaajat
koirahieronta
koiran kehonhuolto
koiran lihaksisto
milloin hierojalle
arka koira
siedättäminen
koiralähtöisyys
koiraystävällinen
lihaskireys
dobo
koirajumppa
koirankoulutus
koirakoulu
kehonhallinta
lihaskunto
liikkuvuus
ketteryys
venyttely
elämys
turvallisuus
nosework
virike
nosework koe
hajutyö
alkeiskurssit
treeniryhmät
yksilöohjaus
vastuullisuus
eläinlähtöisyys
koiraystävällisyys
tilavuokra
eettisyys
eläinsuojelulaki
siisteys
kakka
koirankakka
ripuli
madot
alkueläimet
mikrobit
kakkapussi
kakkatalkoot
asiakastarina
yksityisohjaus
maastolajikurssit
opiskelija
työharjoittelu
yhteistyö
kollegat
opinnot
hyvinvointi
trimmaus
koiranpesu
koirapesula
turkinhoito
omaehtoisuus
siedätys
käsittely
kynsienleikkaus
eläinlääkäri
koiranäyttely
näyttely
rallytoko
rally-toko
harrastuskoira
kokeet
asiakatarina
asiakaskokemus
shetlanninlammaskoira
leikki
leppis leikittää
leppisleikittää
leppis
saalisleikki
vetoleikki
stressitasot
rentotuminen
metsästyskäytösketju
puru
lelu
jahtaamisleikki
koiranpentu
pentu
positiivinen vahvistaminen
palkkalelut
hoopers
käsityö
namipallo
uusiotuote
kierrätysmateriaali
etäkurssi
verkkokurssi
etäkoukutus
verkkokoulutus
ilmaisukurssi
käsittely mukavaksi
käsittelykurssi
malttikurssi
mejä
verijälki
metsästyskoirien
jäljestämiskoe
jäljestys
jälki
riista
rokotus
eläinklinikka

Luottamuspankki

Joskus tulee vastaan tilanteita, että meidän on tehtävä koiralle jokin asia, mitä sen välitön hyvinvointi vaatii. Silloin emme voi kysyä koiran mielipidettä. Näissä tilanteissa meitä auttaa välillämme oleva luottamus, jota rakennamme jokainen päivä, kaikissa tilanteissa.
Millaisen koiran haluaisit? Koiran, jota on helppoa käsitellä? Joka ei ylireagoi tilanteissa? Helppo, huoleton, luottavainen?
Liian usein tätä lähdetään hakemaan ajatuksella, että koiran on nyt vaan alistuttava osaansa ja toteltava toiveitamme. Sen on totuttava. Pakko. Voiko luottamusta pakottaa?

Miksi emme antaisi koiralle hetken aikaa? Vastaisi koiran hämmennykseen rauhallisuudella. Ei hätää, tästä selvitään. Harjoitellaan vähän kerrassaan. Tilanteen kärjistämisen sijaan pilkkoisimme jännittävän asian palasiksi ja esittelisimme palaset koiralle vähän kerrassaan tahdissa, jossa koira pystyy ne omaksumaan. Tukisimme ja ymmärtäisimme koiran kokemusta tilanteessa, ja osoittaisimme sen: minä kuulen sinua, minä olen sinun puolellasi. Älä pelkää, olen luottamuksesi arvoinen.

Luulen, että teet tätä päivittäin kiinnittämättä siihen huomiota. Sinulla ja koirallasi on yhteinen sanaton kieli. Koirasi voi olla tottunut asioihin ilman, että olet asiaan kiinnittänyt huomiota. Näitä asioita ei tarvitse suorittaa tai kouluttaa, riittää että kuuntelee.
Mutta entä jos jokin asia ei onnistu? Syy ei ole sinussa tai koirassasi. Tässä kohtaa kommunikaationne ei vaan toimi. Koira ei ehkä jostakin syystä koe oloaan turvalliseksi, ehkä et itsekään koe oloasi rennoksi ja turvalliseksi?

Tässä kohtaa on mahdollista herkistää tuntosarviaan koiran kommunikaatiolle. Kuunnella enemmän kuin käskeä. Havainnoida yhä pienempiä eleitä, joilla koira viestii kokemuksestaan ja ärsykkeiden herättämistä tunteista. Lähteä tuomaan tilanteeseen turvallisuuden tunnetta, rentoutta ja positiivisia asioita.
Toinen hyvä tapa on opetella aivan uutta yhteistä kieltä. Tällaisia kommunikaation välineitä ovat niin sanotut starttinappulat ja stoppinappulat. Niiden etu on se, että meidän ihmisten on helpompaa lukea niistä koiran viestintää. Ja ne lisäävät koiran kokemusta siitä, että tilanne ei ole aivan hallitsematon.
Nämä molemmat tavat lisäävät koiran luottamusta meihin. Ne tallettavat koiran luottamuspankkiin talletuksia, ja jos jonakin päivänä tulee tilanne, että pankista on otettava suuri nosto, siellä on katetta mitä nostaa.

Onko sinulla ja koirallasi jokin solmukohta, jossa kommunikaatio ei toimi? Haluaisitko rakentaa yhteistä kieltä luottamuksen lisäämiseksi?