Valmistautumattoman koiran tuominen kuvaustilanteeseen paitsi aiheuttaa koiralle usein stressiä tai muita epämiellyttäviä tunteita, myös vaikeuttaa onnistuneen kuvan saamista. Tässä tapauksessa ilme kuvissa ei ehkä ole iloisin, sillä rentous puuttuu. Rentoutta voidaan hakea harjoittelemalla ja liittämällä kuvaushetkeen koiralle mieluisia asioita. Koira ei ilman valmisteluja pysty ymmärtämään mitä siltä tilanteessa odotetaan. Ennakkoon toteutettujen harjoitustoistojen avulla voidaan edesauttaa onnistuneiden otosten saamista. Ennen kuvaamista koiran tulisi antaa tutustua ympäristöön ja pohtia itse vaihtoehtoja kuvassa olemisen asennoiksi.
Kuvauksissa suositellaan muokkaamaan ympäristöön vihjeitä, jotka auttavat koiraa hahmottamaan tilannetta. Visuaalinen vihje itsessään antaa koiralle tiedon siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mikäli esimerkiksi kuvauspaikalla olisi monellekkin kursseilta tuttu etutassukohde, koira hakeutuu sen luokse ja alkaa suorittaa sille ennestään tuttua tehtävää. Näin kuvaustilanteeseen tuodaan jotakin tuttua, jolloin koirasta huokuu kuvissa itsevarmuus ja innokas odotus palkkion saamisesta.
Tauot ja palkkaaminen ovat myös tärkeä osa mukavan kuvausilmapiirin luomista. Kuvatessa on hyvä välillä palkita koiraa, jotta se tuntee tilanteessa olevan kannattavuutta ja jaksaa siten poseerata pidempään. Välillä on myös syytä poistua kuvauspisteeltä ja tehdä välissä jotain muuta ennen pisteelle palaamista. Kuvatessa on tärkeää seurata koiran tilaa ja osata tunnistaa rennon ja iloisen koiran eleet. Liike, korvien sekä hännän asento sekä halukkuus syödä, tehdä temppuja ja palata kuvauspaikalle tauon jälkeen kertovat koiran tunnetilasta.
Harjoittelun myötä koirasta saadaan onnistuneita kuvia, joista huokuu rentous ja ilo yhdessä tekemisestä. Meillä Operantilla on tärkeintä ottaa kuvaustilanteessa huomioon koiran ja omistajan tunteet sekä toimiva yhteispeli valinnanvapautta ja turvallisuutta unohtamatta.
Eläintenkouluttaja AT, Vaula