elaintenkouluttaja
ammattitutkinto
erikoisammattitutkinto
blogi
artikkeli
koirankouluttaja
kouluttajat
koulutusohjaajat
koirahieronta
koiran kehonhuolto
koiran lihaksisto
milloin hierojalle
arka koira
siedättäminen
koiralähtöisyys
koiraystävällinen
lihaskireys
emmi-pet
hammaspuhdistus
hampaiden puhdistus
hammashoito
dobo
koirajumppa
koirankoulutus
koirakoulu
kehonhallinta
lihaskunto
liikkuvuus
ketteryys
venyttely
elämys
turvallisuus
nosework
virike
nosework koe
hajutyö
alkeiskurssit
treeniryhmät
yksilöohjaus
vastuullisuus
eläinlähtöisyys
koiraystävällisyys
tilavuokra
eettisyys
eläinsuojelulaki
siisteys
kakka
koirankakka
ripuli
madot
alkueläimet
mikrobit
kakkapussi
kakkatalkoot
asiakastarina
yksityisohjaus
maastolajikurssit
opiskelija
työharjoittelu
yhteistyö
kollegat
opinnot
hyvinvointi
trimmaus
koiranpesu
koirapesula
turkinhoito
omaehtoisuus
siedätys
käsittely
kynsienleikkaus
eläinlääkäri
koiranäyttely
näyttely
rallytoko
rally-toko
harrastuskoira
kokeet
asiakatarina
asiakaskokemus
shetlanninlammaskoira
leikki
leppis leikittää
leppisleikittää
leppis
saalisleikki
vetoleikki
stressitasot
rentotuminen
metsästyskäytösketju
puru
lelu
jahtaamisleikki
koiranpentu
pentu
positiivinen vahvistaminen
palkkalelut
hoopers
käsityö
namipallo
uusiotuote
kierrätysmateriaali

Mikä ihmeen AT ja EAT

Eläinkoulutusalalla ja koirakouluissa on paljon erilaisilla koulutuspohjilla toimivia ihmisiä. Löytyy pitkän koiraharrastuksen tai lajiharrastuksen omaavia, lajissa kilpailevia, lajin tuomareita, koirayhdistysten aktiiveja ja erilaisia koulutuksia ja kursseja käyneitä.

Suomessa eläintenkoulutusalaa voi opiskella monissa oppilaitoksissa, useille eri osaamisaloille. Nämä koulutukset ovat tutkintotavoitteisia, eli opiskelijat opiskelevat ammattitutkinnon ja suorittavat siitä näyttökokeet. Eläintenhoitaja on eläinalan ammattilainen, joka voi suuntautua opinnoissaa mm. eläintenkouluttajaksi, koirahierojaksi, trimmaajaksi, klinikkahoitajaksi. Ammattitutkintonäytön suoritettuaan, hän saa käyttää nimikettä AT. Opintojen laajuus vaihtelee, mutta esimerkiksi eläintenkouluttaja AT:n opintojen laajuus on 180 opintosuorituspistettä, mikä on usein oppisopimuksena suoritettuna n. 1,5 vuotta opintoja. Ammattiopintojen ja työelämäkokemuksen pohjalta on mahdollista suorittaa alalle erikoisammattitutkintoja, joiden
näyttötutkinnon suoritettuaan voi käyttää nimikettä EAT. Esimerkkinä eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinto johonkin erikoistumiseen on 180 opintosuorituspisteen laajuinen.

Näiden lisäksi alalta löytyy monia muita nimikkeitä ja koulutustaustaa, mm. koirankouluttajan, koirien koulutusohjaajan tai vaikkapa ongelmakoirakouluttajan koulutuksia. Koulutusten vertailussa auttaa opintojen laajuuden vertailu. Myös yhdistykset tarjoavat koulutusohjaajien koulutuksia, jotka ovat yleensä muutamien päivien mittaisia kursseja myöhemmillä harjoittelujaksoilla.

Eläinalaa voi opiskella myös yliopistossa ja Suomesta löytyy joitakin ulkomailla opiskelleita eläintenkäyttäytymistieteilijöitä. Esimerkiksi etologian maisterin tutkinto vaatii useamman vuoden yliopisto-opintoja. Suomesta löytyy yliopisto-opintoina täydennyskoulutuksena suoritettavat käyttäytymisanalyysi pohjaiset eläintenkouluttamisen opinnot.

Yksi hyvä tae ammattitaitoiseen ja eettiseen koulutukseen on Suomen Eläintenkouluttajien jäsenyys ja sitä kautta yhdistyksen eettisiin ohjeisiin sitoutuminen. Eläintenkouluttajien toiminta nojautuu paitsi luotettavaan tieteelliseen tutkimustietoon eläinten hyvinvoinnista ja käyttäytymisestä, myös eettiseen toimintaan, jossa sitoudutaan kouluttamaan ilman kipua ja pelkoa herättäviä metodeja. Eläintenkouluttajan näkökulma on siis aina eläinten hyvinvointilähtöinen ja arjen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tunnistava. Tälle pohjalle rakentuu kunkin eläintenkouluttajan yksilöllinen lajiharrastuksiin ja
koiraharrastushistoriaan pohjautuva ammattitaito.

Lisää aiheesta voit lukea täältä:
https://www.elaintenkouluttajat.com/yhdistys/tutkinto/