Mikä ihmeen AT ja EAT

Eläinkoulutusalalla ja koirakouluissa on paljon erilaisilla koulutuspohjilla toimivia ihmisiä. Löytyy pitkän koiraharrastuksen tai lajiharrastuksen omaavia, lajissa kilpailevia, lajin tuomareita, koirayhdistysten aktiiveja ja erilaisia koulutuksia ja kursseja käyneitä.

Suomessa eläintenkoulutusalaa voi opiskella monissa oppilaitoksissa, useille eri osaamisaloille. Nämä koulutukset ovat tutkintotavoitteisia, eli opiskelijat opiskelevat ammattitutkinnon ja suorittavat siitä näyttökokeet. Eläintenhoitaja on eläinalan ammattilainen, joka voi suuntautua opinnoissaa mm. eläintenkouluttajaksi, koirahierojaksi, trimmaajaksi, klinikkahoitajaksi. Ammattitutkintonäytön suoritettuaan, hän saa käyttää nimikettä AT. Opintojen laajuus vaihtelee, mutta esimerkiksi eläintenkouluttaja AT:n opintojen laajuus on 180 opintosuorituspistettä, mikä on usein oppisopimuksena suoritettuna n. 1,5 vuotta opintoja. Ammattiopintojen ja työelämäkokemuksen pohjalta on mahdollista suorittaa alalle erikoisammattitutkintoja, joiden
näyttötutkinnon suoritettuaan voi käyttää nimikettä EAT. Esimerkkinä eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinto johonkin erikoistumiseen on 180 opintosuorituspisteen laajuinen.

Näiden lisäksi alalta löytyy monia muita nimikkeitä ja koulutustaustaa, mm. koirankouluttajan, koirien koulutusohjaajan tai vaikkapa ongelmakoirakouluttajan koulutuksia. Koulutusten vertailussa auttaa opintojen laajuuden vertailu. Myös yhdistykset tarjoavat koulutusohjaajien koulutuksia, jotka ovat yleensä muutamien päivien mittaisia kursseja myöhemmillä harjoittelujaksoilla.

Eläinalaa voi opiskella myös yliopistossa ja Suomesta löytyy joitakin ulkomailla opiskelleita eläintenkäyttäytymistieteilijöitä. Esimerkiksi etologian maisterin tutkinto vaatii useamman vuoden yliopisto-opintoja. Suomesta löytyy yliopisto-opintoina täydennyskoulutuksena suoritettavat käyttäytymisanalyysi pohjaiset eläintenkouluttamisen opinnot.

Yksi hyvä tae ammattitaitoiseen ja eettiseen koulutukseen on Suomen Eläintenkouluttajien jäsenyys ja sitä kautta yhdistyksen eettisiin ohjeisiin sitoutuminen. Eläintenkouluttajien toiminta nojautuu paitsi luotettavaan tieteelliseen tutkimustietoon eläinten hyvinvoinnista ja käyttäytymisestä, myös eettiseen toimintaan, jossa sitoudutaan kouluttamaan ilman kipua ja pelkoa herättäviä metodeja. Eläintenkouluttajan näkökulma on siis aina eläinten hyvinvointilähtöinen ja arjen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tunnistava. Tälle pohjalle rakentuu kunkin eläintenkouluttajan yksilöllinen lajiharrastuksiin ja
koiraharrastushistoriaan pohjautuva ammattitaito.

Lisää aiheesta voit lukea täältä:
https://www.elaintenkouluttajat.com/yhdistys/tutkinto/
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme hyväksyt evästeet.