elaintenkouluttaja
ammattitutkinto
erikoisammattitutkinto
blogi
artikkeli
koirankouluttaja
kouluttajat
koulutusohjaajat
koirahieronta
koiran kehonhuolto
koiran lihaksisto
milloin hierojalle
arka koira
siedättäminen
koiralähtöisyys
koiraystävällinen
lihaskireys
dobo
koirajumppa
koirankoulutus
koirakoulu
kehonhallinta
lihaskunto
liikkuvuus
ketteryys
venyttely
elämys
turvallisuus
nosework
virike
nosework koe
hajutyö
alkeiskurssit
treeniryhmät
yksilöohjaus
vastuullisuus
eläinlähtöisyys
koiraystävällisyys
tilavuokra
eettisyys
eläinsuojelulaki
siisteys
kakka
koirankakka
ripuli
madot
alkueläimet
mikrobit
kakkapussi
kakkatalkoot
asiakastarina
yksityisohjaus
maastolajikurssit
opiskelija
työharjoittelu
yhteistyö
kollegat
opinnot
hyvinvointi
trimmaus
koiranpesu
koirapesula
turkinhoito
omaehtoisuus
siedätys
käsittely
kynsienleikkaus
eläinlääkäri
koiranäyttely
näyttely
rallytoko
rally-toko
harrastuskoira
kokeet
asiakatarina
asiakaskokemus
shetlanninlammaskoira
leikki
leppis leikittää
leppisleikittää
leppis
saalisleikki
vetoleikki
stressitasot
rentotuminen
metsästyskäytösketju
puru
lelu
jahtaamisleikki
koiranpentu
pentu
positiivinen vahvistaminen
palkkalelut
hoopers
käsityö
namipallo
uusiotuote
kierrätysmateriaali
etäkurssi
verkkokurssi
etäkoukutus
verkkokoulutus
ilmaisukurssi
käsittely mukavaksi
käsittelykurssi
malttikurssi
mejä
verijälki
metsästyskoirien
jäljestämiskoe
jäljestys
jälki
riista
rokotus
eläinklinikka

Hupsuttelijasta rally-osaajaksi

Koiralle harrastus, itselle harrastus, lähestyvä newfoundlandinkoirien ensimmäinen rally-tokon rotumestaruuskisa... Siinäpä syitä, miksi niin sanotussa kotikoulussa kasvaneen Uudin kanssa ensimmäiselle rally-tokokurssillemme aikanaan lähdimme. Uudi on ollut aina hyvin kiltti ja kuuliainen. Kenties tekosyy, mutta ehkä Uudin helppouden vuoksi sen kanssa ei ollut tullut tehtyä perustottelevaisuusharjoittelua siinä määrin, mitä olen tehnyt aikaisempien nöffieni kanssa. Siinä mielessä Uudi harrastekoirana oli aika pakasta vedetty tapaus. Myös rally-toko lajina oli minulle kokonaan uusi laji ja ihmeteltävää ja opeteltavaa riitti. Näillä eväillä suuntasimme lajin tutustumiskurssille lokakuussa 2021. Operantti valikoitui oppiahjoksemme eriomaisen kurssitarjonnan vuoksi - kursseissa ja ajankohdissa oli valinnanvaraa ja niiden sisältö on aukikirjoitettu hyvin kurssitarjontaan tutustuville.

Ensimmäiset kurssit menivät puhtaasti lajiin tutustuessa ja yhteisen harrastesävelen löytämisessä Uudin kanssa. Kouluttajanamme on koko Uudin rally-uran ajan toiminut osaava Milla Mäkinen. Minusta on ollut varsin toimiva ratkaisu pysyä saman kouluttajan kursseilla koko matkamme ajan. Uudilla on omat nöffimäiset tavat ja toimet, ja on hyvä asia, kun Milla tuntee tapauksen ja sitä myöten osaa tarjota erilaisia, varsin päteviä ratkaisuja tilanteisiin, jolloin rally ei vaan meinaa kulkea. Niitäkin hetkiä kun tässä kohdalle sattui muutamaan otteeseen.

Newfoundlandinkoirien rally-tokon rotumestaruuskisoihin suunnattiin noin kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen. Pääasiallinen syy osallistumiseen oli mukana olo, ei niinkään tulos. Ensimmäisistä kisoista jäi hyvä mieli, vaikkei tulosta tullutkaan. Ilmapiiri kokeissa ei ollut semmoinen, että tulosta on ehdottomasti synnyttävä. Olen kisannut koirieni kanssa varsin matalalla kynnyksellä, sitä ylimääräistä jännitystä karsivaa kisakokemusta kun ei saa oikeastaan kuin kisaamalla. Loppujen lopuksi vaati meiltä seitsemän alokasluokan koetta, että saimme haltuun sen, minkä jossain vaiheessa treenaamista meille tavoitteeksi asetin, eli koulutustunnus RTK1 ja luokan vaihto avoimeen luokkaan. Kaikki tästä eteenpäin on vaan plussaa!

Laskin meidän osallistuneen Uudin kanssa tähän mennessä yhdeksälle rally-tokokurssille, kymmenes on parhaillaan menossa. Avoimeen luokkaan siirtymisen myötä päätin, josko rallattelumme olisi hiukkasen täsmällisempää kuin tähän saakka. Tähänkin juoneen Millalta on tapauksen tuntevana löytynyt erinomaiset täsmäaseet. Pääasia meillä kuitenkin rally-tokossakin on edelleen, että Uudin kanssa aktivoidumme positiivisissa tunnelmissa. Lisäksi olemme viimeisen kevään aikana lisänneet harrastusrepertuaariimme Operantin palveluista noseworkiin Anne Mari Leppäniemen ohjauksessa. Varmaan myös se on omiaan vahvistamaan niin Uudin tekemisintoa kuin yhteistyötämmekin. Kaiken kaikkiaan Uudista on kuoriutunut varsin innokas harrastuskaveri, ehkei voi sanoa, että aina valmis, mutta on se ainakin suhteellisen usein valmis harrastelija.

-Reetta