elaintenkouluttaja
ammattitutkinto
erikoisammattitutkinto
blogi
artikkeli
koirankouluttaja
kouluttajat
koulutusohjaajat
koirahieronta
koiran kehonhuolto
koiran lihaksisto
milloin hierojalle
arka koira
siedättäminen
koiralähtöisyys
koiraystävällinen
lihaskireys
dobo
koirajumppa
koirankoulutus
koirakoulu
kehonhallinta
lihaskunto
liikkuvuus
ketteryys
venyttely
elämys
turvallisuus
nosework
virike
nosework koe
hajutyö
alkeiskurssit
treeniryhmät
yksilöohjaus
vastuullisuus
eläinlähtöisyys
koiraystävällisyys
tilavuokra
eettisyys
eläinsuojelulaki
siisteys
kakka
koirankakka
ripuli
madot
alkueläimet
mikrobit
kakkapussi
kakkatalkoot
asiakastarina
yksityisohjaus
maastolajikurssit
opiskelija
työharjoittelu
yhteistyö
kollegat
opinnot
hyvinvointi
trimmaus
koiranpesu
koirapesula
turkinhoito
omaehtoisuus
siedätys
käsittely
kynsienleikkaus
eläinlääkäri
koiranäyttely
näyttely
rallytoko
rally-toko
harrastuskoira
kokeet
asiakatarina
asiakaskokemus
shetlanninlammaskoira
leikki
leppis leikittää
leppisleikittää
leppis
saalisleikki
vetoleikki
stressitasot
rentotuminen
metsästyskäytösketju
puru
lelu
jahtaamisleikki
koiranpentu
pentu
positiivinen vahvistaminen
palkkalelut
hoopers
käsityö
namipallo
uusiotuote
kierrätysmateriaali
etäkurssi
verkkokurssi
etäkoukutus
verkkokoulutus
ilmaisukurssi
käsittely mukavaksi
käsittelykurssi
malttikurssi
mejä
verijälki
metsästyskoirien
jäljestämiskoe
jäljestys
jälki
riista
rokotus
eläinklinikka

Leikkiminen kuuluu kaikille!

Leikkiminen kehittää eläimen motorisia taitoja, parantaa sosiaalisia taitoja, auttaa pääsemään yli odottamattomista tilanteista ja edesauttaa oppimista. Koira on yksi eläinlajeista, joka leikkii vielä pentuajan jälkeenkin. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää sekä arjessa koiran ja omistajan suhteen luomisessa että harrastuksissa oivallisena palkkiona! Tässä blogikirjoituksessa syvennytään tarkemmin ihmisen ja koiran väliseen leikkimiseen, vaikka erityisesti pennuille ja nuorille koirille on erittäin tärkeää päästä leikkimään myös lajitoveriensa kanssa!

Miten sitten leikkiä? Leikkitavan valinnassa vaikuttaa koirayksilön halut ja tarpeet sekä sen rotuominaisten metsästyskäyttäytymisen osaset. Lähes jokaisella rodulla on perimässään niille vuosikymmeniä jalostetut ominaisuudet ja joillain yksilöillä voi olla erittäin suuri tarve päästä toteuttamaan käyttäytymistarvettaan. Metsästyskäyttäytymisen ketju on seuraava: saaliin etsiminen, jäljestäminen, vaaniminen, takaa-ajo, saaliiseen tarttuminen, tappopurenta, kantaminen, paloittelu, puolustaminen, kätkeminen ja syöminen. Eri roduille on jalostettu eri osia ketjusta niiden käyttötarkoitukseen liittyen ja näitä kannattaa miettiä koiraa leikittäessä. Joillekin koirille on maailman parasta noutaa omistajan heittämä esine, jotkut rakastavat taistella lelusta omistajan kanssa, yhdet haluavat käyttää nenäänsä etsiäkseen herkullisia nameja tai ihania leluja ja toiset haluavat raadella saamansa lelun henkihieveriin. Jokaiselle löytyy oma tapansa!

Parhaimmillaan leikki on omistajan ja koiran välistä kommunikointia, jossa molemmat pääsevät oppimaan toisistaan jotain ja päästään tekemään yhdessä jotain, mikä vahvistaa yhteistä sidettä entisestään. Leikissä tulee olla yhteisiä pelisääntöjä ja sen tulee olla yhdessä tekemistä. Vaikka esimerkiksi jatkuva pallonheittely voi olla mukavaa, voi se johtaa päämäärättömään stressitasoja nostavaan syöksyilyyn, jossa ihmisen paikalla voisi olla pallonheittokone. Tämä lause EI tarkoita sitä etteikö koiralle voisi esineitä heitellä! Koiran käyttäytymistä tulee tarkkailla ja katsoa, mitä seuraa eri leikeistä. Nousevatko stressitasot niin ettei se palaudu vaan se liikkuu levottomasti pitkään leikin jälkeen? Käykö koira tyytyväisenä lepäilemään leikkisession jälkeen? Jättääkö koira taisteluleikit väliin leikkiäkseen yksin ja juoksee omistajan ulottumattomiin? Alkavatko irrotukset olemaan hitaampia kuin aiemmin?

Leikkiminen voi tapahtua eri välineiden kanssa tai ilman; koira voi syöksyä juoksemaan namien perässä suuntaan ja toiseen, se voi taistella tyynystä omistajan kanssa riemumielin tai hakea pallon odottaen uutta vihjettä päästä juoksemaan perään, omistaja ja koira voivat juosta yhdessä etsimään ihania hajuja tai piilotettuja leluja tai koira voi leikkiä hippaleikkejä omistajan kanssa. Sopivia tapoja on monia, se löytyy kokeilemalla! Eläinpalvelu Operantilta löytyy leikitystunteja, jossa voi turvallisesti kokeilla eri tapoja leikittää koiraa tai tarjota koiralle mukava kokemus vieraan ihmisen kanssa leikkimisestä. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

-Leppis