elaintenkouluttaja
ammattitutkinto
erikoisammattitutkinto
blogi
artikkeli
koirankouluttaja
kouluttajat
koulutusohjaajat
koirahieronta
koiran kehonhuolto
koiran lihaksisto
milloin hierojalle
arka koira
siedättäminen
koiralähtöisyys
koiraystävällinen
lihaskireys
dobo
koirajumppa
koirankoulutus
koirakoulu
kehonhallinta
lihaskunto
liikkuvuus
ketteryys
venyttely
elämys
turvallisuus
nosework
virike
nosework koe
hajutyö
alkeiskurssit
treeniryhmät
yksilöohjaus
vastuullisuus
eläinlähtöisyys
koiraystävällisyys
tilavuokra
eettisyys
eläinsuojelulaki
siisteys
kakka
koirankakka
ripuli
madot
alkueläimet
mikrobit
kakkapussi
kakkatalkoot
asiakastarina
yksityisohjaus
maastolajikurssit
opiskelija
työharjoittelu
yhteistyö
kollegat
opinnot
hyvinvointi
trimmaus
koiranpesu
koirapesula
turkinhoito
omaehtoisuus
siedätys
käsittely
kynsienleikkaus
eläinlääkäri
koiranäyttely
näyttely
rallytoko
rally-toko
harrastuskoira
kokeet
asiakatarina
asiakaskokemus
shetlanninlammaskoira
leikki
leppis leikittää
leppisleikittää
leppis
saalisleikki
vetoleikki
stressitasot
rentotuminen
metsästyskäytösketju
puru
lelu
jahtaamisleikki
koiranpentu
pentu
positiivinen vahvistaminen
palkkalelut
hoopers
käsityö
namipallo
uusiotuote
kierrätysmateriaali
etäkurssi
verkkokurssi
etäkoukutus
verkkokoulutus
ilmaisukurssi
käsittely mukavaksi
käsittelykurssi
malttikurssi
mejä
verijälki
metsästyskoirien
jäljestämiskoe
jäljestys
jälki
riista
rokotus
eläinklinikka

Milloin koirani tarvitsee hierontaa?

Miksi koiraa kannattaa hieroa?
Koira on luontaisesti hyvin aktiivisesti liikkuva nelijalkainen eläin, joka vaatii elämänsä aikana säännöllistä lihashuoltoa ja hierontahoitoa, aivan kuten ihmiskehokin. Koiran kehon lihaksisto tekee jatkuvasti töitä ja kuormittuu niin kilpaillessa, valmennuksissa, harrastaessa, lenkkeillessä tai ihan vaikka vain kotikoirana ollessa. Erityisessä asemassa ovat kaikki kilpailevat, urheilu- ja aktiivisessa valmennuksessa olevat koirat, joiden keho on äärimmäisessä kuormitustilassa. Erityisasemassa ovat myös koirat, joilla on geneettinen kasvuhäiriö tai trauman aiheuttama vamma. Näiden koirien kehon lihaksiston kuormitus on erilaista. Vamman tai rakennevian vuoksi keho kuormittuu epätasaisesti ja näin ollen voi tuoda toispuoleisuutta tai rajoittuvuutta liikkeisiin. Koira voi oppia kompensoimaan tai välttämään/rajoittamaan jotain liikettä, jos johonkin särkee. Myös synnytyksestä tai leikkauksista (eläinlääkärin luvalla) toipuvaa koiraa voidaan hieroa. Hieronnasta on monipuolisesti apua koiralle, sillä se tasapainottaa ja hoitaa kudoksia, se lievittää stressiä ja tukee henkistä hyvinvointia.

Mistä tiedän, että koira tarvitsee hierontaa?
Jokainen koira oirehtii lihaskireyksistä omalla tavallaan ja kipukäytös voi myös ajan saatossa muuttua. Oireet voivat olla alkuun pieniä ja mennä ohi, tai ajan kanssa pahentua. Joidenkin ongelmallisten käytösten takana on jumissa oleva lihas/lihaksisto ja siitä aiheutuva kiputila. Koira voi olla ärtyisä, aggressiivinen, välttelevä, apaattinen, passiivinen, ylienerginen, ääntely lakkaa/lisääntyy, levottomuus, kosketukselle herkkä, lakkaa liikkumasta tai lisää liikkumista, askellajien liikeradat muuttuvat, painonsiirto on erilaista, hyppiminen lakkaa, sillä esiintyy turvotusta, iholla tuntuu lämpötilaeroja (kylmiä tai/ja lämpöisiä kohtia) tai koiran käytös muuttuu muuten selkeästi normaalista poikkeavaksi. Mm. tällaisissa tapauksissa koirahierojalla käynti voi olla paikallaan! Mikäli muutama hierontahoitokerta ei auta koiraa toipumaan, on käännyttävä eläinlääkärin puoleen.

Mitä koiran hieronnassa tapahtuu?
Ensimmäisellä hierontakerralla tehdään koirasta hoitosuunnitelma ja alkukartoitus, jossa haastatellaan koiran omistajaa ja selvitetään mm. terveystietoja, harrastus- ja liikuntataustaa, jne. Koirahieroja paikantaa palpoiden mahdolliset kipupisteet, reaktiot ja jännitystilat kehosta samalla koiran liikkeitä ja askellajeja silmäillen. Koiria hoidetaan aina yksilöllisesti, sillä jokaisen keho on omanlaisensa. Jokainen hoidettava koira sietää hieronnan yksilöllisesti, ja tämä huomioidaan aina hierontahoidon aikana! Hoitoa ei koskaan toteuteta väkisin, vaan se tehdään aina koiran ehdoilla. Koira saa vapaasti ilmaista itseään ja halutessaan voimme pitää yhden tai tarvittaessa useamman tauon. Koiran ei ole myöskään pakko osata olla paikallaan tai maata kyljellään. Makuullaan paikallaoloa sekä kyljelleen menoa kannattaa opettaa ja harjoitella ensin kotona.

Koirani pelkää vieraita ihmisiä, voiko sitä hoitaa?
Hieronta toteutetaan tällöin jokaisen koirayksilön mukaan, käyttäen siedättämisen ja/tai vastaehdollistamisen tekniikkaa. Jos olet epävarma, voitko oman koirasi tuoda hierottavaksi, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan koirahierojaan.

Meillä huomioidaan erityisesti kosketukselle herkät, käsittelyyn tottumattomat, pelokkaat sekä helposti vierasta jännittävät ja varautuneemmat koirat. Tällaisille koirayksilöille suosittelemmekin yhden tai kahden kerran tutustumiskäyntiä koirahierojan vastaanotolla. Halutessaan voi varata myös erillisen käsittelykoulutukseen syventyvän yksityistunnin, jossa perehdytään enemmän koiran halutun tunnetilan vahvistamiseen sekä toivotun käyttäytymisen treenaamiseen.

Hieronnalla helpotetaan jännitystiloja, eriasteisia lihaskireyksiä sekä hoidetaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Hieronnalla saadaan koiran mm. aineenvaihdunta liikkeelle ja kertyneet kuona-aineet poistumaan kehosta. Se myös vilkastuttaa verenkiertoa ja vapauttaa hyvänolon hormoneja. Hieronnalla on siis koiran koko kehoon syvähoitava vaikutus.

Se rauhoittaa, rentouttaa ja vaikuttaa mm. stressitason laskuun ja kehon tilan tasaantumiseen, sekä palautumiseen. Säännöllinen hoito edistää koiran terveyttä ja ylläpitää kehon hyvinvointia.

Koirahieronnalla saadaan hyviä tuloksia, mutta joskus tarvitaan myös toisen asiantuntijan hoitoa. Koirahieroja tekee yhteistyötä eläinlääkäreiden, osteopaattien, fysioterapeuttien sekä muiden eläinten tuki- ja liikuntaelinvaivoja hoitavien tahojen kanssa.

Koiraa ei tule hieroa mikäli sillä on:
· syöpä/kasvaimia
· sairaus /tulehdustila/kuumetta
· akuutti trauma/vamma
· sydänvika (keskustele ELL kanssa!)
· tiineyden viimeisellä kolmanneksella
· juoksut tai valeraskaus (koirayksilöt huomioidaan)
· sisä- tai umpierityssairaus
· lääkitys- ja kortisonihoito yksilön mukaan (keskustele ELL kanssa!)
· tartuntatauti
· alle vuoden ikäiset (poikkeuksena hierontakäsittelyyn totuttelu)
· epäselvissä tapauksissa konsultoidaan ja selvitetään hoidontarve eläinlääkärin kanssa!